Hier staan berichten die gericht zijn als reacties op een nieuwsbericht van Tweakers.net

KPN Chatheffing nu al onderuit gehaald?

Door ObAt op maandag 25 april 2011 11:55 - Reacties (17)
Categorie: Frontpage Reloaded, Views: 3.989

Inleiding
Iedereen heeft er nu wel van gehoord, de Chatheffing van KPN. Deze gevaarlijke (en als ik de Poll van Tweakers moet geloven bijna fatale) gok van KPN heeft nu al de nodige woede vrijgemaakt. Maar houdt de Chatheffing eigenlijk in?

Geschiedenis
In de steentijd hadden we beschikking over twee mobiele communicatie mogelijkheden (als men rooksignalen niet meerekent), genaamd Bellen en SMS'en. Dit heeft opzicht altijd goed gewerkt, maar natuurlijk was het vrij prijzig. Een aantal jaren later zagen de telecombedrijven een nieuwe manier om manier om geld uit onze beurzen te krijgen, Internet!

Rond 2007 begon KPN (en de andere telecombedrijven) met het aanbieden van Internet op je mobiel voor een betaalbare prijs. 10 euro per maand moest er toen voor worden neergelegd, iets wat veel mensen deden. Maar toen kwam een grote prijsoorlog, en in 2010 was het zelfs mogelijk om voor §2.50 in de maand aan te schaffen! Dit zorgde natuurlijk dat een heleboel extra mensen Internet aanschafte.

Tot nu toe klinkt nog alles positief, maar sinds vorige jaar zijn door de prijsoorlog 2 problemen ontstaan. Tegenwoordig is er een capaciteitsprobleem en een afname van SMS'jes en Belminuten. We zullen ons vooral focussen op het tweede probleem, maar eerst gaan we toch kort in op het capaciteitsprobleem.

Capaciteitsprobleem
Het probleem is mooi te vergelijken met de volgende vergelijking: Stel je hebt een 120Mbit verbinding van Ziggo en je hebt zin om een LAN-party te houden. Jullie zijn eerst met 10 man en spelen een bepaalde MMORPG die 3Mbit nodig heeft per persoon. Alles moet in principe soepel werken, maar je nodigt nog wat vrienden uit en uiteindelijk zijn er 50 mensen! 30 Personen spelen de MMORPG (90mbit in totaal), 10 mensen surfen wat op het internet (~5mbit) en de andere 10 mensen willen wat downloaden (80Mbit).

Je zal zien dat dit niet gaat werken, je wilt van een 120mbit verbinding 175mbit gebruiken. Dit werkt niet en iedereen zal langzamer internet krijgen, de games gaan hakkelen, het laden van websites duurt heel lang en het downloaden is niet meer de moeite waard.

Ditzelfde probleem heeft KPN nu, er zijn in principe (bijna) teveel mensen op het netwerk van KPN. Het probleem is, dat iemand die een aantal emails leest via 3G (Mobiel Internet) net zo veel moet betalen als iemand die constant Youtube zit te kijken. Om goede vergelijkingen te maken zijn hier een aantal getallen:

Email lezen: 10-30kb
Foto kijken: 300kb-5MB
MP3 downloaden: 5MB
Youtube Video kijken: 30mb-150mb (!!!)
KPN Download Limiet: 1GB

Omdat Youtube steeds populairder werd en er dus steeds meer Youtube werd gekeken moest KPN nieuwe regels maken om te voorkomen dat een iemand half Usenet leeg download via zijn mobiel. De uitkomst daarvan is de FUP, deze regel zegt in principe dat jij als klant niet meer mag gebruiken als 10x het verbruik van een gemiddelde klant. Het enige nadeel aan dit systeem is dat KPN nooit bekent heeft gemaakt wat nou het gemiddelde verbruikt was, dus je wist nooit hoeveel je mocht verbruiken!

Afname van SMS'en en Bellen
Om te beginnen stellen we onszelf de vraag "Waarom neemt het SMS'en en Bellen eigenlijk af?"

Nadat Smartphones erg populair werden in 2009 en 2010 (en bijna gratis worden weggeven bij een kilo suiker) werd ook Internet op Mobiel erg populair. Het voordeel van Smartphones is dat je Apps kunt maken (programma's voor de telefoon). Twee beruchte Apps zijn WhatsApp en Scydo. De ontwikkelaars van WhatsApp waren erg slim. Ze bedachten dit:

Iedereen vindt SMS'en erg handig, maar wel duur. Ook heeft tegenwoordig bijna iedereen een internet verbinding. Als het sturen van een 140byte tellend SMS'je meer dan 20 cent kost, en je tegenwoordig een paar Gigabyte internet mag verbruiken voor §2.50 waarom SMS'en we dan niet via internet? WhatsApp maakt dit mogelijk, hij stuurt de berichten via Internet waar je dan niets extra's voor betaald. Het enige nadeel is, is dat de verzender en ontvanger moet beschikken over WhatsApp (en dus een mobiel met Android, iOS, Blackberry OS of Symbian) met mobiel internet. Het zelfde geld voor Scydo, alleen kun je daar niet via SMS'en maar Bellen!

Monopolie?
KPN ziet een grote afname van SMS'jes en Belminuten omdat wij fijn met z'n alle elkaar WhatsAppen en Scydo'en. KPN wilt dus eigenlijk stiekem de diensten het liefst blokkeren zodat iedereen wel weer moet gaan SMS'en en bellen via KPN. Uiteindelijk mag je dan wel WhatsApp en Scydo gebruiken als je extra gaat betalen, en voor het kijken van Youtube vragen telecomaanbieders Google zelfs om extra te betalen (=wtf?). Eens een vergelijking maken:

Stel je verkoopt toetsenborden van Logitech via internet en verzend ze via TNT post. Je verkoopt zo veel toetsenborden dat je eigenlijk gek wordt van de verzendkosten en gaat dus Logitech vragen als ze niet wat willen meebetalen aangezien het hun toetsenborden zijn.

Nee dat werkt zo niet, en hetzelfde geld voor extra abonnementen aanschaffen om WhatsApp te kunnen gebruiken. Dat is gewoon gebruikmaken van een monopolie! (het blokkeren van je concurrenten) Dat kunnen we vergelijken (yes weer een vergelijking!) met deze situatie:

Stel je koopt een doos lege frietzakjes bij de Sligro (een universeel product, lees: internet), maar je moet wel 5 euro extra betalen omdat je er niet de frieten van C1000 (lees: KPN's eigen SMS'jes) in wil doen maar van de Aldi (WhatsApp).

Als dat zal gebeuren dan gooi je toch ook de doos met frietzakjes naar de verkopers zijn/haar hoofd. Als ik iets van Merk X koop betekend dat toch niet dat ik verplicht ben om bij een andere aankoop ook Merk X te kiezen. Als ik Merk Y koop krijg ik geen extra rekening thuisgestuurd van Merk X, waarom nu wel?

Valsspelen
Dan komt de vraag nog, hoe KPN het wil controleren dat jij WhatsApp gebruikt. Dit is opzicht niet moeilijk, als jij naar www.google.com gaat dan stuurt KPN jou de site door. Alles gaat via KPN zelf, ze kunnen dus heel makkelijk iets blokkeren (net zoals in een Firewall). Als KPN google.com blokkeert kun je er gewoon niet meer naar toe navigeren. Doe je dat wel dan krijg je een mooie grote error.

Maar niet getreurd, we kunnen valsspelen!

http://img219.imageshack.us/img219/2366/kpn1.jpg
Zo werkt KPN tegenwoordig, als jij WhatsApp gebruikt geeft KPN netjes alle informatie door.

http://img192.imageshack.us/img192/3006/kpn2r.jpg
Als KPN WhatsApp gaat blokkeren ziet het er zo uit, een schokkend beeld! Het is nu dus niet meer mogelijk om WhatsApp te gebruiken :(

http://img40.imageshack.us/img40/9887/kpn3.jpg
(Klik op de afbeelding om hem helemaal te zien)
Zo werkt een Proxy, je doet net alsof je een andere website bezoekt, en die website stuurt stiekem alle informatie door van een geblokkeerde site. KPN kan dit niet voorkomen omdat KPN geen proxy site´s mag blokkeren en daar Łberhaupt geen beginnen aan is aangezien er duizenden van z´n site´s zijn.

Conclusie
WhatsApp heeft op dit moment nog geen Proxy opties, maar ikzelf heb de ontwikkelaars al gemaild en ze willen in een volgende versie van WhatsApp wel een proxy functionaliteit toevoegen. Oftewel, voert KPN de chatheffingen in dan krijgen ze nog heel wat problemen! Het wordt dan meer een kat-en-muis spel zoals Sony ook heeft met de Playstation. Het is eigenlijk technisch onmogelijk om een website volledig te blokkeren aangezien we tegenwoordig over zeer goede encryptie beschikken.

Dus KPN succes, we horen nog van je!